maanantaina, tammikuuta 03, 2011

Palsternakkaa!

Palsternakkaa käytetään yleisesti liemijuureksena antamassa makua lihakeittoon. Ja siihen sen käyttö usein jääkin. Marketin juurestiskillä olevat muovikelmuun pakatut nahistuneet juureksenpalaset eivät varsinaisesti houkuta kokeilemaan uusia ruokalajeja. Onneksi nykyään jo saa kokonaisia juuria hyvinvarustetuilta ruokaosastoilta ja maatilatoreilta.

Omalla kasvimaallani kasvaa aina niin runsaasti palsternakkaa, että sitä riittää koko talveksi. Se on isokokoinen kasvi, joka käytännössä vaatii 60 sentin rivivälin ja ravinteikkaan, savipitoisen mutta syvään muokatun maan. Hyvässä maassa juuret kasvavat puolen metrin pituisiksi ja leviävät kasvaessaan, joten niitä pitää harventaa pitkin kesää. Palsternakka kasvaa aivan maan jäätymiseen asti eikä kärsi pienestä pakkasestakaan, joten se kannattaa korjata talvisäilöön vasta juuri ennen talven tuloa. Se säilytetään lähes nolla-asteessa ilmavassa paikassa. Juuret voidaan myös jättää talveksi maahan ja nostaa vasta keväällä, mutta sen jälkeen kun maa on sulanut ne alkavat työntää uutta lehteä ja muuttuvat puisiksi. Palsternakka tekee siemeniä vasta toisena vuotena, joten välillä jätän tarkoituksella yhden tai kaksi juurta maahan. Tosin myyrätkin rakastavat sen aromikasta makua ja talven aikana juuret mädäntyvät helposti, jos juurenniska jäätyy ja sulaa vuorotellen tai jos juuri on jostain syystä päässyt vioittumaan. Siemenet on tosin syytä kerätä talteen ajoissa, sillä kypsyttyään ne lentävät helposti tuulen mukana minne sattuu ja kohta nurmikollakin saattaa olla taimia siellä täällä. Yllättävän itämiskykyisiä tuntuvat olevan siihen verrattuna, miten hankala niitä oli alunperin saada itämään! Palsternakan siemenet kylvetään aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, jolloin ne alkavat itää heti kun maa on sulanut talven jälkeen. Se tarvitsee pitkän kasvuajan. Jo pelkkään itämiseen menee kuukausi, joten rivit on merkittävä hyvin etteivät rikkaruohot saa ylivaltaa. Itämistä voi nopeuttaa liottamalla siemeniä vedessä vuorokauden verran ja pitämällä ne sitten kostean paperin välissä muutaman päivän, mutta paperia ei saa päästää kuivahtamaan jotta siemenet pysyvät elossa. Suoraan maalle kylvettäessä pitää myös huolehtia siitä, että maa pysyy kosteana koko itämisen ajan – siksi kylvänkin siemenet mieluiten myöhään syksyllä, jotta ne saavat hyväkseen kaiken mahdollisen kevätkosteuden.  Siemenet ovat itämiskykyisiä vain pari, kolme vuotta. Ne kannattaa kylvää sentin välein ja harventaa mahdolliset ylimääräiset taimet pois sitä mukaan kun ne alkavat pullistella kiinni toisiinsa. Harvennustaimet voidaan käyttää ruuaksi kokonaan, myös nuoret lehdet ovat makoisia esim. keitoissa tai laatikoissa, salaateissa ja suolaisten piirakoiden täytteenä.


Sadonkorjuun aikana vahingoittuneet juurekset käytetään tai säilötään mahdollisimman pian, koska ne alkavat mädäntyä nopeasti. Vain täysin ehjät juuret kannattaa viedä maakellariin tai muuhun kylmätilaan säilöön. Palsternakkaa voi pakastaa raakaraasteena tai soseeksi keitettynä sekä kuivattaa miedossa uuninlämmössä raastettuna tai hengenohuiksi suikaleiksi leikattuna. Kuivattu palsternakka on mukavaa imelää naposteltavaa, karkin ja perunalastujen korviketta, tai sitä voidaan lisätä keittoihin ja patoihin samalla tavalla kuin tuoretta. Palsternakasta saa makoisaa sosekeittoa ja välillä lisään sosetta perunamuusin sekaan makua antamaan. Jouluisin teen palsternakkasoseesta ja riisistä laatikkoa samaan tapaan kuin porkkanalaatikkoa, mutta mieluiten paistan siivuttuja ja hyvällä ruokaöljyllä valeltuja palsternakkoja uunissa, jolloin niiden makea aromaattinen maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Palsternakka sisältää runsaasti kivennäisaineita, vitamiineja ja kuitua sekä eteerisiä öljyjä, joten se on varsinainen terveyspommi.



Helppo sunnuntaipäivällinen


Lohko uunikulhollinen juureksia (palsternakkaa, porkkanaa, juuriselleriä, kokonaisia sipuleita) ja valele ne hyvällä oliiviöljyllä. Mausta suolalla.

Lohko perunoita neljään osaan, lado toiseen uunivuokaan ja valele päälle hyvää oliiviöljyä.

Mausta sipulijauheella ja suolalla.

Lisäksi voit paistaa uunipaistin, hauduttaa porsaankyljyksiä tai kalaa.

Paista vihannekset 200 asteessa noin tunnin. Jos paistat lihaa, joka vaatii pidemmän kypsymisajan, laita vihannekset uuniin vasta viimeiseksi tunniksi.

 

Kyljyksiä ja vihanneksia


Tähän ruokaan on paras käyttää kunnon valurautapataa.

Lorauta tilkka ruokaöljyä padan pohjalle ja anna lämmetä. Paista porsaankyljykset molemmilta puolilta pikaisesti niin että lihassyyt menevät umpeen. Jätä kyljykset padan pohjalle.

Kaada kyljysten päälle puoli litraa - litra hyvää lihalientä.

Lado kyljysten päälle pilkottuja vihanneksia: porkkanaa, palsternakkaa, kokonaisia sipuleita, kokonaisia valkosipulin kynsiä, kukkakaalin kukintoja ja kahtia halkaistu peruna per henki.

Laita kansi päälle ja anna hautua kevyesti poreillen vähintään puoli tuntia tai kunnes ruoka on kypsää.

Kääntele kyljyksiä ja kasviksia välillä, jotta ne imevät lihaliemestä makua.



Kirpeä juuressalaatti


Raasta raastinraudan karkealla terällä juureksia: palsternakkaa, porkkanaa, selleriä.

Silppua pätkä purjoa ja yksi sipuli pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki ainekset kulhossa.

Keitä kiehuvaksi niin paljon vettä, että se peittää vihannekset. Lisää kiehuvaan veteen kunnon loraus hyvää ruokaöljyä ja omenaviinietikkaa, mausta suolalla ja ripauksella sokeria. Anna suolan ja sokerin sulaa.

Kaada kiehuva vesi-omenaviinietikka-öljy-seos kulhoon vihannesten päälle. Laita kansi päälle ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Nautiskele.

Jos juurekset tuntuvat liian kovilta, voit myös kiehauttaa ne vesiseoksessa, jolloin ne pehmenevät.



lauantaina, tammikuuta 01, 2011

Suklaiset perunaleivokset

2 soseutuvaa perunaa
150 g kaurakeksejä
100 g tummaa suklaata, esim. Fazerin Block 70%
80 g mantelijauhetta

1,5 dl sokeria tai fariinisokeria

3 rkl punssia, konjakkia tai likööriä

2 valkuaista
tummaa kaakaojauhetta


Kuori ja paloittele perunat. Keitä ne kypsiksi.


Hienonna kaurakeksit pieniksi muruiksi.

Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa.

Muhenna lämpimät perunat ja sekoita joukkoon pehmeä suklaa.

Lisää mantelijauhe, sokeri ja punssi.

Vaahdota valkuaiset ja lisää ne seokseen.

Pyörittele taikinasta pieniä leivoksia ja kierittele ne tummassa kaakaojauheessa.

Anna makujen tasaantua muutaman päivän ajan jääkaapissa ennen herkuttelua.

tiistaina, maaliskuuta 24, 2009

Manteli-maapähkinäpikkuleivät

Taikina:
3 munaa
desi sokeria vastaava määrä makeutusta
  • vatkaa vaahdoksi ja sekoita vaahdon sekaan kuivat aineet, jotka on sekoitettu keskenään
30 g soijajauhoja
50 g kookoshiutaleita (näitä voi lisätä jos taikina jää löysäksi)
3-4 rkl maapähkinävoita
0,5 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
pähkinä- tai mantelijauhetta, jos muuten jää löysäksi

Taikinasta pitäisi tulla aika kiinteää. Piparit eivät leviä pellillä, joten ne voi leipoa haluttuun muotoon. Ensimmäisen kerran lätkin taikinan lusikalla pellille keoiksi, mutta tällä kertaa leivoin sen littanoiksi.

Laitoin leivinalustalle itsejauhamaani mantelijauhetta, jossa oli sattumia seassa.


Tämä taikina oli aika löysää, olisi voinut olla kiinteämpääkin. Soijajauhoja ei kannata lisätä enempää, sillä niiden maku tunkee aika voimakkaasti läpi.


Pyörittelin taikinasta varovasti pötkylän ja samalla siihen upposi noin sata grammaa mantelijauhoja. Tästä annoksesta tuli 24 pikkuleipää, joista puolet taputtelin ohkaisiksi lätyiksi ja puolet jätin noin sentin paksuiksi kakkusiksi. Mielestäni paksummat olivat parempia, rapeakuorisia mutta sisältä pehmeitä.

lauantaina, maaliskuuta 14, 2009

Vaaleanpunainen unelma


Piti saada jotain sopivaa flunssalääkettä, sielulle ja ruumiille parannusta. Onneksi bongasin tämän mansikka-kerma-hyydykekakun, joka vei kielen mennessään. Toivottavasti vie räkätaudinkin...

200 g mansikoita
2 dl vispikermaa
3 liivatelehteä
0,5 desiä sokeria vastaava määrä makeutusainetta
(itse en pidä kovin makeasta, joten laitoin vain 1 tl hedelmäsokeria ja veitsenkärjellisen makeutusainetta)

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä n. 10 min. Soseuta sillä välin mansikat ja makeuta ne.
Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi.
Purista liivatteet kuiviksi ja sulata ne tilkassa kiehuvaa vettä.
Lisää liivatteet mansikkasoseeseen.
Sekoita aineet, laita sopivaan astiaan ja jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Jos kakun jakaa 4 annokseen, tulee makroravinteita seuraavasti per annos:
168 kcal, rasvaa 15 g, proteiinia 2 g, hiilareita 6 g

keskiviikkona, maaliskuuta 04, 2009

Karppaajan kinkkupiirakka


pussillinen kinkkukuutioita
puolikas punainen paprika pieninä kuutioina
neljä munaa
200 g emmentalraastetta
puoli purkkia kermaviiliä
reilusti pippuria

Sekoita kaikki aineet keskenään, kippaa uunivuokaan ja paista 200 asteessa noin varttitunti.

Tätä reseptiä voi muokata monella eri tapaa, esim. lisätä erilaisia vihanneksia pieninä kuutioina tai kermaviilin tilalle kermaa, ranskankermaa ym. Ihan sen mukaan mitä kaapista löytyy.

perjantaina, helmikuuta 27, 2009

Tulinen perjantaikeitto

Perjantairesepti-sivulta tulinen keitto:

AINEKSET
500 g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiljyä
2 purkkia tomaattimurskaa
1 purkki ruskeita papuja
½ palkoa punaista chiliä
1 tl sokeria
merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Lisäksi tarjolle
150 g cheddar-juustoa
1 pussi maissilastuja

VALMISTUS
Pilko sipulit ja paista niitä hetki öljyssä. Lisää jauheliha ja ruskista. Kun jauheliha on kypsää, lisää tomaattimurska, pavut, mausteet ja chili. Ole varovainen chilin kanssa, sillä tarkkaa määrää on mahdoton antaa. Lisää aina vähän chiliä ja maistele.Anna hautua hellalla miedolla lämmöllä parisen tuntia. Tarjoa raastetun cheddarin ja maissilastujen kera.

keskiviikkona, helmikuuta 04, 2009

Leivontapäivä

Suolaiseksi iltapalaksi pyöräytin jumalaisen hyviä juustokakkaroita, joiden ohjeen löysin karppifoorumilta.


Juustokakkarat, versio I

4 kananmunan valkuaista - vaahdota kovaksi vaahdoksi
4 dl voimakkaan makuista juustoa mahdollisimman hienoksi raastettuna
2 tl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Nostele hyvin varovasti juustoraaste ja jauhot munavaahtoon.
Tee lusikalla kakkaroita pellille. Paista 200-225 asteessa kullanruskeiksi.


Juustokakkarat, versio II

yksi kokonainen kananmuna
desilitra voimakkaan makuista juustoa mahdollisimman hienoksi raastettuna
puoli desilitraa kovaa homejuustoa myös mahdollisimman hienona raasteena

Sekoita kaikki aineet keskenään ja nostele lusikalla kakkaroita pellille.
Paista 200-225 asteessa kullanruskeiksi.

Molemmat versiot kohosivat uunissa, mutta lässähtivät jäähtyessään. Silti maku oli juustoinen. Jälkimmäisissä vielä voimakkaampi - ja niitä on helpompi tehdä, joten näistä taitaa tulla kestosuosikkini.

keskiviikkona, tammikuuta 28, 2009

Karpin mokka-mantelileivokset



Mokka-mantelileivokset

5 munan valkuaista
puoli desiä hedelmäsokeria
150 g mantelijauhetta
  • Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää vaahtoon sokeri ja mantelijauhe.
  • Levitä uunipellille tasaiseksi levyksi.
  • Paista miedossa uuninlämmössä vaaleanruskeaksi.
  • Leikkaa levy kuumana neljään yhtäsuureen osaan.
Tee täyte ja päällinen:
300 g suolatonta tai vähäsuolaista voita
1 dl paksua kermaa
1 dl vahvaa kuumaa kahvia
100 g mantelijauhetta
makeutusainetta
  • Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaahdoksi
  • Kiehauta kahvi ja kerma kattilassa. Lisää varovasti voin sekaan koko ajan vatkaten.
  • Lisää sitten mantelijauhe ja sekoita. Maun mukaan makeutusainetta.
Levitä täytettä jokaiselle levylle ja lado levyt päällekkäin. Levitä myös päällimmäisen levyn päälle. Voit tehdä joko täytekakun tai leivoksia, kuten minä tein. Jos teet leivoksia, leikkaa levy kahdeksaan osaan.
Voitele kaikki reunat täytteellä ja koristele mantelilastuilla.
Vielä kauniimman saat, jos paahdat ensin mantelilastuja kuivalla paistinpannulla vaalean ruskeiksi.

Tuota täytettä oli aika paljon, en saanut ihan kaikkea upotettua noihin leivoksiin, vaikka levitinkin reilusti. Yksi leivos sisältää 525 g energiaa, rasvaa 49 g, proteiinia 10 g, hiilareita 10 g, kuitua 2 g.

torstaina, tammikuuta 08, 2009

Paistettua ruusukaalia, sipulia ja paistia


Ruokablogihan tämä varsinaisesti on ja tarkoitukseni on kerätä tänne hyviä ohjeita. Siispä tämä ohje on aivan pakko lisätä! Löysin sen blogista nimeltä A Cookie a Day, jossa on myös herkullisen näköinen kuva. Itse rakastan ruusukaalia ja syön sitä mielelläni myös ihan pelkästään keitettynä, mutta koska olen myös ihan hulluna sipuliin ja valkosipuliin, tämä ohje iski suoraan makuhermoon.


Itseltäni ei löytynyt balsamicoa ja koska tein tämän pääruuaksi, halusin lisätä siihen vähän ytyä. Suikaloin sekaan vajaan 100 grammaa kylmää naudanpaistia, jota sattui olemaan jääkaapissa. Lopputulos oli herkullinen, vaikka kuvassa oleva annos olikin aivan iso yhdeltä istumalta syötäväksi. Loput siis huomiseksi evääksi töihin!


Puoli pussia kypsiä ruusukaaleja, jotka olivat jääneet eiliseltä ruualta.
1 iso sipuli silputtuna
pari valkosipulinkynttä
n. 100 g naudanpaistia ohuina suikaleina
ripaus suolaa ja pippuria

Hauduta sipuli melkein pehmeäksi pannulla. Lisää valkosipuli, kypsät ruusukaalit ja paisti. Pyöräytä muutaman kerran, jotta kaikki ainekset kuumenevat.

sunnuntai, marraskuuta 23, 2008

Pehmeät kaurakeksit



Huomasin kerran kauraryynipussin kyljessä nopeiden kaurakeksien ohjeen. Sen jälkeen olen tehnyt näitä usein. Näihin ei tule lainkaan rasvaa ja makua saa muutettua joka kerta erilaiseksi. Keksit ovat ihanan pehmeitä ja kuohkeita. Tästä satsista tulee pellillinen.

3 dl pikakaurahiutaleita
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1 muna
1 dl mehua (appelsiini-, omenamehua tms)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muna ja neste. Sekoita nopeasti ja vaivaamatta. Laita lusikalla kokkareita pellille ja paista 220 asteessa noin 7 minuuttia.
Mehua vaihtelemalla saa kekseihin eri makuja.

sunnuntai, lokakuuta 26, 2008

Mausteinen tomaattikeitto

Yksinkertainen ja nopea, mutta lämmittää ihanasti ruumista ja sielua.


Silppua 3 isoa sipulia ja monta valkosipulinkynttä. Kuullota niitä hetki runsaassa rasvassa kattilan pohjalla.
Hulauta sekaan pippuria ja anna senkin hautua rasvassa, jotta maku irtoaa.
Lisää purkillinen tomaattimurskaa ja anna kiehua.
Kaada sekaan kermapurkin loput ja silppua puoli paketillista mustaleimaista koskenlaskijaa.
Anna hautua niin kauan, että sipulit pehmenevät ja juusto sulaa.
Lisää suolaa, jos haluat.

keskiviikkona, lokakuuta 01, 2008

Suussa sulava rahka-tuorejuustotorttu


Pohja:
100 g voita
vajaa 1 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot ja taputtele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Täyte:
250 g purkki maitorahkaa
200 g purkki Philadelphia-tuorejuustoa
3 munaa
0,5 dl sitruunamehua
2 rkl perunajauhoja
0,5 - 1 dl sokeria
2 tl vanilliinijauhoja
2 dl kuohukermaa

Sekoita rahka ja tuorejuusto tasaiseksi. Lisää munat, sitruunamehu ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää kuohukerma ja vatkaa tasaiseksi.
Valuta ja pilko 400 g säilykepurkillinen säilykehedelmiä pohjalle lisämakua antamaan. Kuvan piirakassa on käytetty säilykepersikoita.
Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin tunti.

Torttu on parhaimmillaan seuraavana päivänä.