maanantaina, heinäkuuta 30, 2012

Kantarelleja!





Niitä on saatu nautiskella jo muutaman kerran, mutta nyt vasta huomasin, että tänne voisi kirjoittaa ohjeen, miten itse mieluiten nautiskelen tätä metsän kultaista herkkua.

Kuten yleensäkin elämässä,  yksinkertaisuus on parasta. Joten siivouksen jälkeen pienin sieniä vähän ja heitän pannulle. Reilusti voita sekaan. Kansi päälle ja muhimaan puoleksi tunniksi, jotta kaikki nesteet haihtuvat kannen raosta ja sienistä tulee ihanan pehmeitä.

Sitten kippaan sekaan purkillisen valutettuja hillosipuleita.  Kyllä vaan,  hillosipuleita.
Suolaa maun mukaan.  Ja annetaan hautua vielä viisi minuuttia, että sipulit lämpiävät.

Nautitaan voilla voidellun tuoreen ruisleivän päältä ilman veistä ja haarukkaa,  suoraan pannulta mättäen, sormet ja suupielet rasvassa kuin metsäläiset ikään. Kerran tai kaksi vuodessa.


torstaina, heinäkuuta 19, 2012

Pähkinä-suklaa kuivakakku

Tein eilen tuossa aikaisemmin mainitsemaani maapähkinän makuista kakkua,  mutta tällä kertaa muutin vähän reseptiä, koska halusin tehdä kuivakakun ja kokeilla saisinko siitä vielä kuohkeamman vatkaamalla valkuaiset erikseen.  Kakku onnistui erinomaisesti,  siitä tuli erittäin kuohkea ja pehmeä kun paistoin sen rengasvuoassa.

4 munaa,  erottele keltuaiset ja valkuaiset
200 g maapähkinätahnaa (käytin sokeroimatonta)
1 rkl psylliumjauhetta
3 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta
aitoa vaniljaa
makeutusainetta
n. 2 dl huoneenlämpöistä kahvia

Vatkaa ensimmäiseksi valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Ne vatkautuvat parhaiten huoneenlämpöisinä.

Vatkaa sen jälkeen toisessa kulhossa maapähkinätahnaa niin että se vaahtoutuu hieman. Lisää keltuaiset ja kahvia sen verran että seoksesta tulee puuromaista.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne pähkinäseoksen sekaan kaakaojauheen paakkujen poistamiseksi.

Kaada sitten seos varovasti sekoittaen valkuaisvaahtoon, jotta se jäisi mahdollisimman ilmavaksi.

Minä lisään yleensä makeutuksen vasta tässä vaiheessa, jotta sitä ei mene liikaa.

Kaada taikina rengasvuokaan ja paista 170 asteessa vajaa puoli tuntia.
Kakku kohoaa keskeltä, joten en suosittele paistamaan sitä pyöreässä vuuassa.

maanantaina, heinäkuuta 16, 2012

Juustokakku

250 g raejuustoa
2 dl kuohukermaa
4 munaa
1 dl mantelilastuja
Halutessasi voit lisätä steviaa / muuta makeutusta,  vaniljaa,  kanelia.

Valuta raejuusto kahvinsuodattimessa tai tiheässä siivilässä, mieluiten yön yli. Siitä pitää tulla kiinteää massaa.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita siihen muut aineet.  Laita halutessasi vähän makeutusta ja mausteita.

Paista 200 asteisen uunin keskiosassa puolisen tuntia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Tarjoa jäähtyneenä kermavaahdon ja marjojen kera.

Ohjetta muokattu Anna Hallénin kirjasta Karppaajan LCHF kotiruokaa.

torstaina, heinäkuuta 12, 2012

Taas kukkakaalia

Opin tänään uuden asian:  miten bloggerista löytyy kävijämäärä. Kiitos kaikille 93 uteliaalle lukijalleni! Huomasin myös, että google-hakujen ylittämätön kuningas on "kukkakaalimuhennos" peräti 7 haulla.  Ja jotta sata käyntikertaa tulisi täyteen, laitanpa tähän uuden kukkakaalireseptin, jonka kopioin Anna Hallénin kirjasta Karppaajan LCHF kotiruokaa. Mainio kirja muuten, siinä on paljon ruokia, joita olen valmistanut jo ennen kuin löysin tämän kirjan,  mutkattomia ja maistuvia, helppotekoisia ja nopeita ruokia. Tässä yksi nopeimmista:

Kukkakaaliriisi
Raasta kukkakaali raastinraudan karkeimmalla terällä. Kaada raaste kiehuvaan veteen 10 sekunniksi. Valuta lävikössä.

Kukkakaalimurusilla on raastettaessa taipumus sinkoilla ympäri keittiötä, joten suosittelen raastamaan sen ison kinkkupussin sisällä.


Matkan varrella huomattua:
Tuli ostettua vähän liikaa kukkista tarjouksesta,  joten päätin pakastaa osan.
Käsittelin sen tällä ohjeella ja laitoin valutettuna puolen litran pakasterasioihin.

tiistaina, heinäkuuta 10, 2012

Ricotta-piiras

Jääkaapista löytyi rasia ricotta-juustoa ja mieli teki jotain hyvää.

Resepti löytyi täältä:
http://karppausjaperhe.blogspot.fi/2011/01/mustikkapiirakka-karpisti.html

Mustikoita ei tähän hätään ollut,  mutta pohjasta tuli oikein maukas ilman marjojakin. Maistuu parhaalta lämpimänä.

Suosittelen!

Pekonibroiskua toisella tavalla

Tarkoitus oli tehdä taas pekoniin käärittyjä broiskufileitä, mutta paketista löytyikin luvatun 7 fileen sijasta 12 kpl pieniä läpysköitä. Niihin ei ollut tarpeeksi pekonia ympärille, joten piti kehitellä toinen tapa.

Niinpä suikaloin paketillisen pekonia ja paistoin pannulla rasvat pois. Pekonia ei saa paistaa kypsäksi, koska se kypsyy uunissa lisää.

Levitin broiskut vieriviereen leivinpaperin päälle,  suolasin, pippuroin ja levitin kunnon kerroksen juustoraastetta.  Sitten käärin ne rullalle jokaisen yksitellen. Rullista tuli varsin pieniä.

Kaadoin pekonit pannulta kuppiin ja paistoin rasvassa broiskujen pinnan kiinni.

Ladoin rullat voideltuun uunivuokaan tosi tiukkaan, jotta ne eivät aukeaisi uunissa. Päälle kaadoin loput rasvat pannulta,  pekonit ja vähän juustoraastetta.

Paistoin 170 asteessa puolisen tuntia. Näistä tuli vielä maukkaampia ja mehukkaampia kuin aikaisemmista.

Valitan,  en ehtinyt ottaa kuvaa ennen kuin uunivuoka tyhjeni...

torstaina, heinäkuuta 05, 2012

Maapähkinänmakuinen täytekakku

Kopsasin tämän ohjeen toisesta blogistani ja olenpa tainnut sen antaa karppifoorumillekin joskus aikoinaan. Tässä siis yksi lempparikakuistani:



Kakkupohjaan, joka sivumennen sanoen menee myös kuivakakusta ihan täysiään, niin mehevä ja kuohkea se on, tarvitsee seuraavia aineita:

4 munaa
200 g maapähkinävoita
1/2 tl psylliumjauhetta
3 tl leivinjauhetta
2 rkl kookosjauhoja
2 rkl kaakaojauhoja
2 tl aitoa vaniljaa
ripaus suolaa
makeutusainetta (laitoin 1/2 tl jauhemaista steviaa)

Laita ensimmäiseksi psylliumjauhe turpoamaan vesilasilliseen ja sekoittele välillä. Vatkaa huoneenlämpöiset munat kuohkeaksi vaahdoksi kulhossa.
Voit myös erotella keltuaiset ja valkuaiset.  Siinä tapauksessa vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi omassa kulhossaan.  Vatkaa sen jälkeen keltuaiset muiden aineiden kanssa vaahdoksi. Lopuksi yhdistä vaahdot varovasti käännellen, jotta valkuaisen kuohkeus ei katoa.

On tärkeää turvottaa psyllium ensin vedessä. Jos lisäät sen kuivana taikina sekaan, se imee taikinasta kaiken nesteen ja kuivattaa taikinan kovaksi kiveksi kulhon pohjalle.

Kun psyllium on turvonnut tasaiseksi massaksi, kaada se toiseen kulhoon ja lisää sinne pähkinävoi. Vatkaa ne myös kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita sitten molemmat vaahdot hyvin keskenään mutta älä jatka enää vatkaamista, ettei vaahto laske.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon varovasti nostellen. Lisää makeutusainetta tarvittaessa. Jos taikinasta tulee liian kiinteää, ohenna sitä kermalla. Kaavi sen jälkeen taikina vuokaan ja paista 200 asteessa kunnes se irtoaa reunoista (n. 15 min). Nosta vuoka jäähtymään ja kumoa se vasta täysin jäähtyneenä, jotta kakku ei hajoa.


Pähkinänmakuinen täyte


4 dl kuohukermaa (osan voi korvata rahkalla, jos ei halua niin rasvaista)
200 g maapähkinävoita
mausteeksi vaniljaa
makeutusainetta

Vatkaa ensin kerma vaahdoksi ja lisää sitten pähkinävoi. Sekoita. Mausta ja maista. Lisää makua jos siltä tuntuu.

Jos haluat kestävämpää vaahtoa, lisää siihen 6 liivatelehteä. Valmista liivate pakkauksen ohjeen mukaan ja lisää viimeiseksi hyvin sekoittaen. Liivateliuos tekee vaahdosta ensin nestemäistä, mutta laita astia jääkaappiin, jolloin liivate hyytyy nopeasti. Vatkaa seosta sähkövatkaimella 10-15 minuutin välein, jolloin liivateseos kuohkeutuu tasaisesti eikä siihen tule klimppejä. Vatkaa vielä täysin hyytynyt seos kuohkeaksi ja täytä kakku samaan vuokaan jossa paistoit sen. Anna jähmettyä yön yli jääkaapissa.

tiistaina, kesäkuuta 26, 2012

Täytetty jauheliharulla

Pakastimesta on kiire saada vanhat pois alta. Tähän ruokaan upposi kaksi pakettia sieniä.

Kilo sika-nautajauhelihaa
Pippuria ja suolaa
Kaksi pakettia (puolisen kiloa) pakastettuja suppilovahveroita
Kaksi isoa sipulia
Reilusti vihreitä yrttejä maun mukaan,  esim. lipstikkaa, persiljaa, tilliä, rakuunaa
200 g voimakkaan makuista juustoa,  esim. mustaleimaista emmentalia

Levitä työpöydälle arkki voipaperia/leivinpaperia ja painele jauheliha sen päälle. Leikkaa muovipussista toinen sivu ja pääty auki, niin että saat melkein paperiarkin kokoisen muovinpalasen ja levitä se jauhelihan päälle. Nyt jauheliha on paperin ja muovin välissä. Kaulitse se sentin paksuiseksi levyksi. Tasoita reunat kääntämällä ne kaksinkerroin ja kaulitse vielä kerran koko levy reilun sentin paksuiseksi.
Mittaa pitkän sivun pituus vähän lyhemmäksi kuin se uunivuoka, johon aiot laittaa ruuan paistumaan.
Ota muovi pois ja pese se,  voit käyttää sitä monta kertaa.
Levitä jauhelihan päälle pippuria ja suolaa.

Kuori ja lohko sipulit. Jauha ne yleiskoneessa suppilovahveroiden kanssa tasaiseksi massaksi. Lisää suolaa ja pippuria.  Levitä massa jauhelihan päälle tasaiseksi kerrokseksi.

Jauha nyt yleiskoneessa vihreät yrtit tasaiseksi massaksi ja levitä ne seuraavaksi kerrokseksi.

Raasta juusto ja levitä se päällimmäiseksi kerrokseksi.

Käännä alla olevaa leivinpaperia avuksi käyttäen koko komeus rullalle ja aseta uunivuokaan niin että päälle jäänyt liitoskohta tulee alle.  Paista 175 asteessa. 

sunnuntai, kesäkuuta 24, 2012

Kukkakaalia ja valkosipulinkynsiä

Sain idean tähän ruokaan vanhasta Hesarin ruokajutusta, jossa kerrottiin miten Italiassa kukkista käsitellään "vähemmän hellävaraisesti" kuin Suomessa.

Iso kukkakaali,  irrota kukkatertut ja halkaise suurimmat kahtia, poista huonot kohdat
Kokonainen valkosipuli,  irrota kynnet ja kuori ne, jätä kokonaisiksi
Ruokaöljyä noin 1 dl
Suolaa, pippuria
200 g vahvaa juustoa raasteena (mustaleimaista emmentalia)
purkki kermaviiliä

Lämmitä wokkipannussa puolet öljystä ja paista siinä valkosipulin kynsiä niin että ne ruskettuvat. Varo polttamasta niitä. Siirrä kypsyneet kynnet uunivuokaan ja jätä öljy pannuun. Laita öljyyn puolet kukkiksen kukkatertuista ja kääntele niitä kunnes ovat imeneet öljyn sisäänsä tasaisesti. Siirrä kukkikset myös uunivuokaan.
Paista sitten toinen satsi samalla tavalla.

Sekoita juustoraaste, kermaviili ja mausteet. Levitä 2/3 tahnasta kukkisten pinnalle ja laita vuoka uuniin
175 asteeseen 15-20 minuutiksi.
Ota vuoka uunista,  kääntele kukkiksia ja valele pohjalle valuneella nesteellä. Levitä loput tahnasta päälle ja laita vuoka taas uuniin noin puoleksi tunniksi.
Varo etteivät kukkikset pääse palamaan.

Toimii erinomaisesti sunnuntain uunipaistin lisukkeena.

perjantaina, kesäkuuta 22, 2012

Broisku kääriytyy pekoniin

Paketti kanan rintafileitä
Suolaa,  pippuria
Vahvan makuista juustoa,  esim. mustaleimaista emmentalia
Paketti pekonisiivuja

Levitä pöydälle iso palanen voipaperia / leivinpaperia. Levitä kanafileet päälle ja nuiji ne ohuiksi tasapaksuiksi,  mielellään myös tasasivuisiksi.
Mausta fileet reilulla kädellä,  broisku tarvitsee kunnolla mausteita.
Raasta emmentalia (tai ota juustohöylällä siivuja) ja levitä fileiden päälle.  Raaste tuntuu pysyvän paremmin sisällä,  siivuilla on tapana pursuta ulos paistamisen aikana.
Kääri fileet rullalle,  jokainen erikseen.
Kääri pekonisiivut kanarullien ympärille. Ne voi myös kiinnittää hammastikuilla jos haluaa mutta itse en viitsi kun näyttävät yleensä pysyvän ihan hyvin muutenkin.

Paista kuumalla pannulla rullien "pinta kiinni".
Sen jälkeen voit joko kypsentää rullat uunissa 170-200 asteessa tai paistinpannulla miedommalla lämmöllä. Varo ettei pinta pala,  kääntele rullia välillä.

Rullista irtoaa nestettä, josta saa hyvän kastikkeen.
Siivilöi neste paistinpannulle ja lisää desi kuohukermaa. Paista sekoitellen niin kauan että seon kiinteytyy kastikkeeksi ja on vaaleanruskeaa. Mausta tarpeen mukaan.

Yleensä paistan pari pakettia kerralla ja syömme näitä kylmänä vielä seuraavanakin päivänä. Ovat tosi hyviä vihreän salaatin kera.


Kerma-suklaa-hyydykekakku

Helppo ja nopea.

1 rlk kylmäpuristettua kookosöljyä
2 dl kuohukermaa
1 levy tummaa suklaata (itse käytän Lidlin 81% suklaata)
aitoa vaniljaa
makeutusta (steviaa)

Lämmitä kookosöljy ja kuohukerma kattilassa,  palastele suklaa sekaan lisää vanilja.  Sekoita kunnes suklaa sulaa.
Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Makeuta maun mukaan. Olen huomannut, että jos steviaa lisää kuumaan seokseen,  sen maku voimistuu kylmänä ja kakusta saattaa tulla liian imelä.
Vatkaa jäähtynyt seon vaahdoksi ja kaada irtopohjavuokaan. Anna seisoa yön yli jääkaapissa.

Minulla on lasten leivontavälineisiin kuuluva pieni irtopohjavuoka, joka on juuri sopivan kokoinen tälle annokselle. Normaali irtopohjavuokaan voisi varmaan tehdä kaksinkertaisen annoksen, muuten kakku jää aika matalaksi.

Vihreää luonnosta

Kreikassa kerätään hortaa,  meillä rikkaruohoja. Tärkeintä on kerätä ne puhtaasta paikasta,  kaukaa liikenteen saasteista. Itse olen siitä onnellisessa asemassa, että asun puhtaan luonnon keskellä.

Minun vihreään salaattiini tulee kasvimaalta lipstikan ja saksankirvelin nuoria varsia, ranskalaisen rakuunan lehtiä, ruohosipulin varsia ja kukintoja, ylivuotiseksi päässeen (ja itsestään siementäneen) tillin, persiljan ja palsternakan vihreitä osia.

Pellolta ja joen varrelta kerään mukaan aina niitä syötäviä rikkaruohoja, jotka ovat parhaimmillaan, nuoria:  voikukan lehtiä, vuohenputken nuoria lehtiä jotka ovat juuri avautuneet, koivun nuoria lehtiä, maitohorsman varren yläpään tupsut, apilankukkia, voikukan kukkia ym ym 
Toivo Rautavaaran kirja Mihin kasvimme kelpaavat on kovassa käytössä.

Huuhdon kaikki ainekset ja poistan huonot osat. Riivin ne sekaisin monitoimikoneen kulhoon,  leikkuuterä. Sitten annan koneen jauhaa ainekset hienoksi. Koneen käydessä lisään hyvää extra virgin oliiviöljyä sen verran että massa jauhautuu kunnolla. Lisäksi pieni liraus balsamicoetikkaa. Ne ovat kalliita, mutta riittoisia koska kerralla tarvitsee vain vähän. Vielä tujaus suolaa. Itse käytän ruokiin vaaleanpunaista vuorisuolaa ja puhdistamatonta merisuolaa, joita saa luontaistuotemyymälöistä ja nykyään ihan tavallisista marketeistakin.

Tämä sekoitus on itsessään varsin vahvan makuista,  joten "laimennan" sitä tekemällä lautaselle pohjan tavallisesta rapeasta salaatista, kurkusta ja tomaatista. Sekoitus tulee "kastikkeeksi" päälle. Maku tietenkin vaihtelee joka päivä sen mukaan mitä aineksia luonto tarjoaa ja paljonko sekaan laittaa öljyä/balsamicoa.