sunnuntaina, kesäkuuta 15, 2008

Tattariryynejä


Olen ihastunut punaisiin tattariryyneihin, joita ei ikävä kyllä myydä Suomessa ainakaan tavallisissa ruokakaupoissa. Täältä saa vain vihreää tattaria, joka puuroutuu keitettäessä ja jossa on erilainen maku. Punainen sen sijaan on pehmeänäkin irtonaista. Sitä sai Suomesta vuosia sitten, mutta nyt pitää lähteä rajan taakse Viipuriin tai Tallinnaan. Sain tuliaisina kaksi kiloa tätä herkkua, joten nyt sitä riittää taas pitkäksi aikaa.

Punainen tattari pitää pestä hyvin kuumassa vedessä, jotta punainen väriaine lähtee pois. Se käy helpoiten kaatamalla kuumaa vettä kulhoon ja tattariryynit siivilään kulhon sisään niin että ne ovat veden alla. Sitten hieron puulusikalla ryynejä siivilää vasten. Vettä pitää vaihtaa muutama kerta. Kun se ei enää muutu punertavansameaksi, on pesu riittävä.

Ryynit kypsennän teflonpaistinpannussa, jossa on korkeat laidat. Kaadan kosteat ryynit kuivaan pannuun ja paahdan niitä niin kauan, että ne alkavat poksua kuin popkornit. Ryynejä pitää sekoittaa koko ajan, jotta ne eivät kärähdä. Kun ne alkavat poksahdella, lisään pannuun kiehuvaa vettä ja annan ryynien kypsyä pehmeiksi. Siihen menee 10-15 min. Vettä joutuu yleensä lisäämään pari kertaa ja pannua joutuu vahtimaan, jotta keitos ei pala pohjaan. Lopuksi annan veden haihtua pois, niin että ryynit jäävät kuiviksi mutta mehukkaiksi.

Ryynejä voi maustaa eri tavoilla. Yleensä en lisää suolaa, koska en muutenkaan syö kovin suolaista ruokaa, mutta tattarin makuun sopii hyvin esim. sipuli ja valkosipuli. Joskus paistan niitä yhdessä ryynien kanssa. Tällä kertaa lisäsin kypsiin ryyneihin seesaminsiemeniä, joita löysin siivotessani ruokakaappia. Venäläiseen tapaan paistoin kananmunan kyytipojaksi.

Tattari on erittäin ravinteikas tatarkasvi ja sopii gluteiinittomaan ruokavalioon. Sillä on myös muita terveydellisiä ominaisuuksia.

Ei kommentteja: