tiistaina, heinäkuuta 15, 2008

Inkiväärinmakuinen spagettikastike


puoli pakettia broilerijauhelihaa
kaksi desiä kypsää soijarouhetta
iso sipuli
1 dl tomaattipyretta tai vahvaa tomaattikastiketta
pari valkosipulinkynttä
kaksi teelusikallista inkivääriraastetta

Paista jauheliha. Lisää inkivääri, silputtu sipuli ja valkosipuli, soijarouhe, tomaattipyre ja pari desiä vettä. Anna hautua kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
Keitä lisäksi täysjyväspagettia.

sunnuntai, heinäkuuta 13, 2008

Vihreä salaatti kermaviilikastikkeella


Kerä salaatinlehtiä
pätkä tuoretta kurkkua
yksi muna

kermaviilikastike:

puoli purkkia kermaviiliä
ruokalusikallinen viinietikkaa
teelusikallinen sinappia
teelusikallinen sokeria
ripaus suolaa ja pippuria

Porsaankyljykset ja kasviksia

Tämä on kätevä ruoka, kun ei ole mahdollisuutta seisoa hellan vieressä vahtimassa. Ruuan voi jättää hautumaan itsekseen eikä se mene miksikään, vaikka se hautuisi pidempäänkin - kunhan pitää huolen siitä, että pata ei kiehu kuiviin.

Tarvitaan:
Rautapata, jonka pohjalle liraus öljyä. Kuumenna.
Yksi iso porsaankyljys per henki (tai kaksi jos on kova nälkä)
Yksi iso peruna per syöjä. Kuori ja halkaise pituussuunnassa kahtia.
Pari porkkanaa, palanen lanttua, selleriä, palsternakkaa ja/tai muuta kovamaltoista juuresta.
Kuori juurekset ja lohko ne suunnilleen samankokoisiksi paloiksi kuin peruna.
Yksi iso sipuli per syöjä. Kuori mutta älä pilko.
Puoli litraa kuumaa vettä.

Paista kyljysten pinta nopeasti kiinni kuumassa öljyssä. Tässä vaiheessa voit maustaa ne pippurilla tai heittää pataan vaikka lihaliemikuution.

Lisää pataan kuuma vesi, jotta se alkaa nopeasti kiehua.
Lado kaikki vihannekset kyljysten päälle. Laita kansi päälle ja jätä porisemaan hiljaisella lämmöllä vähintään puoleksi tunniksi.

Toimii myös suikalelihan tai karjalanpaistilihan kanssa. Poista kypsät vihannekset padasta ja asettele lautasille. Sen jälkeen voit tehdä nopean kastikkeen tipalla kermaa ja mausteita.

lauantaina, heinäkuuta 12, 2008

Vispipuuro


Pakasterasiallinen viimekesäisiä puolukoita
kaksi omenaa raastettuina
mannaryynejä
ripaus suolaa
Keitä vispipuuro mannaryynipussin kyljessä olevan ohjeen mukaan. Omenasta ja puolukasta tulee erityisen hyvän makuista. Vispaa sähkövatkaimella jäähtyneenä.
Päälle kerma-maitorahkavaahtoa.

torstaina, heinäkuuta 03, 2008

Homejuustotäytteiset jauhelihapihvit



400 g sika-nautajauhelihaa
8 viipaletta emmentaljuustoa
puoli pakettia homejuustoa
suolaa, pippuria, curryjauhetta

Levitä työpöydälle leivinpaperi, jolla voi kaulita jauhelihan tasaiseksi levyksi. Leikkaa iso muovipussi (esim. leipäpussi) sivusta ja pohjasta auki ja levitä se jauhelihan päälle. Kaulitse jauheliha tasaiseksi neliskanttiseksi levyksi leivinpaperin ja muovin välissä. Muovin voi pestä ja käyttää useampaan kertaan.

Leikkaa jauhelihalevy neljään osaan. Ripottele levylle mausteita.
Laita sitten jokaiselle levylle kaksi viipaletta emmentalia ja reilusti homejuustoa.
Tee jauhelihasta tiivis käärö, painele saumat hyvin kostutetulla sormella.

Paista voi-öljy-seoksessa kullanruskeiksi. Saumoja on hankala saada suljettua täysin tiiviisti, joten yleensä täytettä valuu aina vähän pannulle.

Siivilöi rasva pieneen kattilaan ja keitä siitä kermatilkan kanssa kastike.
Maistuu perunamuusin kanssa.

Mutakakku


Karppifoorumilta löytämäni suklaakakun ohje. Kakku painuu uunissa kasaan ja muistuttaa rakenteeltaan mutakakkua.



6 munaa
n. 2 dl sokeria vastaava määrä makeutusainetta




  • erota keltuaiset ja vatkaa ne vaahdoksi makeutusaineen kanssa


  • vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi


350 g 70% suklaata
125 g voita

Sulata voi ja lisää siihen suklaa. Anna sulaa.
Lisää 1-2 rkl vettä tipoittain ja sekoita. Yhdistä suklaavoi ja keltuaisvaahto.
Lisää valkuaisvaahto siten, että sekoitat ensin kolmasosan hyvin ja loput varovasti nostellen.
Paista irtopohjavuoassa, 200 asteessa 20 min.
Varo ettei kakku kärähdä päältä.

perjantaina, kesäkuuta 27, 2008

Mansikkapirtelö




Aamupirtelö kahdelle

1,5 dl osittain sulaneita pakastemansikoita
0,5 dl mantelijauhetta (tai -rouhetta, -lastuja)
0,5 dl seesaminsiemeniä
0,5 tl raastettua inkivääriä
nestettä (vettä, jogurttia, maitoa, mehua tms) niin paljon että seoksesta tulee sopivan juoksevaa
Jauha ensin siemenet ja mantelit tehosekoittimessa. Lisää sitten mansikat, inkivääri ja tarpeen mukaan nestettä. Nauti.

Kuvan annokset on koristeltu kissanmintulla.

Idean tähän pirtelöön sain Juhana Harjun blogista Aamiainen ruohikolla ja hänen kirjastaan Ravintoa sydämelle.

tiistaina, kesäkuuta 24, 2008

Häränsilmiä jauhelihakastikkeessa


Paista paketillinen jauhelihaa paistinpannulla kypsäksi.
Mausta tomaatilla, sipulilla, pippurilla ja lempimausteillasi aika voimakkaaksi.
Lisää purkillinen (2 dl) kermaa ja anna hautua hetki.

Kippaa seos uunivuokaan ja anna muhia varttitunnin verran 200-asteisessa uunissa.
Ota vuoka uunista ja tee jauhelihakastikkeeseen lusikalla reiät munia varten.
Valuta raa´at kananmunat varovasti reikiin, niin että keltuaiset eivät hajoa.

Meillä on tapana ripotella vielä juustoraastetta päälle. Sitten varttitunniksi takaisin uuniin. Kannattaa vahtia ettei juusto kärähdä.

Alkuperäinen ohje on Kotiäidin blogista lainattu.

sunnuntai, kesäkuuta 22, 2008

Evässalaatti


Yhteen annokseen meni:

reilu desi tummaa riisiä (keitän yleensä ison kattilallisen ja pakastan sen pienissä rasioissa)
puoli purkkia tonnikalaa vedessä
kourallinen mustia oliiveja
kaksi tomaattia
pieni sipuli hienoksi silputtuna
pieni omena kuutioituna
puoli purkkia kermaviiliä
suolaa ja pippuria

Karjalanpiirakat

Tästä tulee viisi pellillistä:

3 dl vettä
1-1,5 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
ruisjauhoja niin paljon että taikinasta tulee kiinteää

Yhteen pellilliseen perunapiirakoita menee puolisen litraa muusia. Loput riisipiirakoita, joita varten keitin edellisenä päivänä puuron pakkauksen ohjeen mukaan:
reilu 2 litraa maitoa
5 dl puuroriisiä
suolaa

Paistoin 350 asteessa noin 15 min.

tiistaina, kesäkuuta 17, 2008

Chili con carne


Aika monessa keittiössä on blogattu chilin tahtiin ja mikäs siinä, kyllähän se on melkoisen suun mukaista ruokaa. Minä siivosin keittiön kaapit viikonloppuna ja keräsin yhteen kasaan kaikki nurkkiin jääneet pussit sekä purkit. Ne on tarkoitus tuhota nyt pikapuoliin aina sen mukaan kun keksin jotain sopivaa sapuskaa, johon ne voi upottaa. Tähän meni pussinpohjat kidneypapuja, jotka liotin yön yli ja keitin pari tuntia. Jääkaapissa oli sopivasti puoli pakettia jauhelihaa ja avattu purkki tomaattipyretta. Sipulia, valkosipulia, kokonainen chilipalko ja pari porkkanaa löytyi myös kaappien kätköistä, joten lopputuloksesta riitti mukavasti kolmelle nälkäiselle. Hauduttelin ruokaa muiden askareiden lomassa yli kolme tuntia, joten se ehti kypsyä ja maustua oikein hyväksi.

Chili on helppotekoinen ja herkullinen ruoka. Jos käyttää säilykepapuja, ei tarvitse edes liotella ja keitellä papuja erikseen. Silloin se valmistuukin nopeasti.

sunnuntai, kesäkuuta 15, 2008

Tattariryynejä


Olen ihastunut punaisiin tattariryyneihin, joita ei ikävä kyllä myydä Suomessa ainakaan tavallisissa ruokakaupoissa. Täältä saa vain vihreää tattaria, joka puuroutuu keitettäessä ja jossa on erilainen maku. Punainen sen sijaan on pehmeänäkin irtonaista. Sitä sai Suomesta vuosia sitten, mutta nyt pitää lähteä rajan taakse Viipuriin tai Tallinnaan. Sain tuliaisina kaksi kiloa tätä herkkua, joten nyt sitä riittää taas pitkäksi aikaa.

Punainen tattari pitää pestä hyvin kuumassa vedessä, jotta punainen väriaine lähtee pois. Se käy helpoiten kaatamalla kuumaa vettä kulhoon ja tattariryynit siivilään kulhon sisään niin että ne ovat veden alla. Sitten hieron puulusikalla ryynejä siivilää vasten. Vettä pitää vaihtaa muutama kerta. Kun se ei enää muutu punertavansameaksi, on pesu riittävä.

Ryynit kypsennän teflonpaistinpannussa, jossa on korkeat laidat. Kaadan kosteat ryynit kuivaan pannuun ja paahdan niitä niin kauan, että ne alkavat poksua kuin popkornit. Ryynejä pitää sekoittaa koko ajan, jotta ne eivät kärähdä. Kun ne alkavat poksahdella, lisään pannuun kiehuvaa vettä ja annan ryynien kypsyä pehmeiksi. Siihen menee 10-15 min. Vettä joutuu yleensä lisäämään pari kertaa ja pannua joutuu vahtimaan, jotta keitos ei pala pohjaan. Lopuksi annan veden haihtua pois, niin että ryynit jäävät kuiviksi mutta mehukkaiksi.

Ryynejä voi maustaa eri tavoilla. Yleensä en lisää suolaa, koska en muutenkaan syö kovin suolaista ruokaa, mutta tattarin makuun sopii hyvin esim. sipuli ja valkosipuli. Joskus paistan niitä yhdessä ryynien kanssa. Tällä kertaa lisäsin kypsiin ryyneihin seesaminsiemeniä, joita löysin siivotessani ruokakaappia. Venäläiseen tapaan paistoin kananmunan kyytipojaksi.

Tattari on erittäin ravinteikas tatarkasvi ja sopii gluteiinittomaan ruokavalioon. Sillä on myös muita terveydellisiä ominaisuuksia.