sunnuntaina, syyskuuta 23, 2012

Kantarelleja venäläisittäin

Muutama vuosi takaperin olin töissä Venäjällä, joten pääsin tutustumaan sikäläisiin ihmisiin ja heidän tapoihinsa. Etenkin ruokailutottumukset kiinnostivat, etenkin kun ne joiltakin osin poikkeavat omistani melkoisesti. Venäläisen keittiötaiturin kolme kulmakiveä ovat ruokaöljy, valkosipuli ja tumma leipä. Valkosipuli on yleismauste, jonka parantavia ominaisuuksia ylistetään, ja venäläinen tumma leipä on olennainen osa jokaista ateriaa. Se on vaaleampaa ja makeampaa kuin suomalainen ruisleipä, ja sen kuuluu ehdottomasti olla päiväntuoretta, mikä ei olekaan mikään ongelma, sillä leipä on hullunhalpaa ja sitä myydään lähes jokaisessa kadunkulman kioskissa. Jos venäläiseen kadunmieheen on uskominen, niin jokainen ruoka-aine on jollakin tapaa "terveysvaikutteinen" tai lääkkeeseen verrattava, esimerkiksi mustan kaviaarin uskotaan nostavan veren hemoglobiinia, minkä vuoksi lääkäritkin määrävät sitä yleisesti potilailleen. Rytmihäiriöistä kärsivälle henkilölle taasen määrätään 100 grammaa kuivattuja aprikooseja päivässä, koska ne sisältävät runsaasti kaliumia, joka on tärkeää sydänlihaksen toiminnalle. Halvan auringonkukkaöljyn terveysvaikutukset eivät minulle täysin selvinneet, mutta varmastikin ne ovat huomattavat, mikäli ne ovat suoraan verrannolliset öljyn käyttömääriin. Yleensä sitä lotrataan ruokaan kuin ruokaan niin paljon, että muut ainekset uivat siinä.

Huolimatta siitä, että ruoka yritetään hukuttaa öljyyn, se on yleensä hyvin maustettua ja erittäin herkullisen makuista. Suomalaiseen suuhun sopivaa siitä saa, kun vähentää öljyn määrän kymmenesosaan. Erityisesti mieleeni on jäänyt syksyinen peruna-kantarellipaistos, jota teen usein huonoina sienivuosina tai kun sieniretken tuloksena on vain pari kantarellia. Myös pakastetuista kantarelleista se onnistuu. Ruuan juju on siinä, että kantarellien maku uutetaan ruokaöljyyn, josta se sitten imeytyy perunoihin, niin että koko ruoka maistuu miedosti kantarelleille.


Venäläinen kantarelli-perunapaistos


Kuori ja lohko raakoja perunoita 2-3 kpl per ruokailija.

Kuumenna paistinpannussa ruokaöljyä. Venäläisessä versiossa öljyä on vähintään puoli litraa, suomalaisessa puolisen desilitraa.

Lisää muutama puhdistettu ja lohkottu kantarelli ja anna niiden kypsyä miedolla lämmöllä 10-15 min.

Voit myös ensin keittää kantarelleja kymmenisen minuuttia vedessä, jolloin niitä ei tarvitse paistaa öljyssä niin kauan aikaa.

Lisää yksi sipuli renkaina ja raa´at perunalohkot.

Anna kypsyä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, niin että perunat eivät tartu pohjaan.

Kun perunat ovat kypsiä, mausta suolalla ja pippurilla. Nauti ruisleivän kera.



Lisukkeeksi sopii venäläinen versio porkkanaraasteesta:

Raasta kaksi isoa porkkanaa raastinraudan hienolla terällä.
Purista sekaan muutama valkosipulin kynsi.
Sekoita joukkoon reilusti majoneesia.

(Julkaistu alunperin 4.10.2005 Kuusenkerkkä-blogissa)

Ei kommentteja: