Lipstikka on vanha monivuotinen rohtoyrtti, joka kasvaa metriseksi pensaaksi. Se lähtee kasvuun aikaisin keväällä, heti kun maa on sulanut, ja kasvaa syksyn pakkasiin asti. Sen maku on voimakas sekoitus selleriä, persiljaa ja purjoa - maku kuin lihaliemessä. Itse asiassa en ole enää vuosiin ostanut kaikenlaisia lisäaineita sisältäviä lihaliemikuutioita, sillä lipstikka korvaa ne paremmin kuin hyvin. Se sopii mausteeksi kaikkiin liha- ja kasvisruokiin, mutta siitä saa myös herkullista lipstikkakeittoa. Sitä voi säilöä pakastamalla ja kuivaamalla. Nykyään onkin jo myytävänä kuivattua lipstikkaa ja taimiakin saa ostaa taimimyymälöistä. Yleensä kaikissa ohjeissa varoitellaan lipstikan olevan niin voimakas mauste, että yksi lehti riittää perheelle koko talveksi. Minulle se ei riitä edes yhteen ateriaan. Lehdet ja varret kannattaa kuitenkin käyttää mahdollisimman nuorina, sillä täysikokoisina ne ovat kitkeriä. Kaivan aina pensaan juurelta nuoria vaaleampia ja mehukkaampia versoja, joiden maku on miedompi mutta raikkaampi. Niitä kasvaa myöhäissyksyyn asti, sitä enemmän mitä enemmän niitä käyttää. Lipstikasta jää käsiin voimakas aromi ja ruuassa sen tuoksu kiihottaa ruokahalua. Mainio mauste!
Hurmaava lipstikkakeitto
Silppua kaksi isoa sipulia.
Kerää muutama nuori lipstikan verso ja silppua ne pieniksi.
Freesaa sipulia oliiviöljyssä kattilassa hetki ja lisää sitten lipstikkasilppu. Anna hautua hetken.
Lisää puolisen litraa kiehuvaa vettä ja keitä sipulit pehmeiksi.
Kaada kattilan sisältö tehosekoittimeen ja jauha hienoksi soseeksi.
Kaada sose takaisin kattilaan, lisää vettä tai maitoa puolisen litraa ja anna kuumentua kiehuvaksi.
Lisää puoli pakettia mustaleimaista koskenlaskijaa tai muuta sulatejuustoa ja anna sulaa liemeen.
Suurusta keitto vesilasilliseen sekoitetuilla vehnäjauhoilla.
Tarkista maku, lisää suolaa tarvittaessa.
Nauti höyryävän kuumana paahdetun ruisleivän kera.
(Julkaistu alunperin 30.9.2005 Kuusenkerkkä-blogissa)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti