torstaina, heinäkuuta 05, 2012

Maapähkinänmakuinen täytekakku

Kopsasin tämän ohjeen toisesta blogistani ja olenpa tainnut sen antaa karppifoorumillekin joskus aikoinaan. Tässä siis yksi lempparikakuistani:



Kakkupohjaan, joka sivumennen sanoen menee myös kuivakakusta ihan täysiään, niin mehevä ja kuohkea se on, tarvitsee seuraavia aineita:

4 munaa
200 g maapähkinävoita
1/2 tl psylliumjauhetta
3 tl leivinjauhetta
2 rkl kookosjauhoja
2 rkl kaakaojauhoja
2 tl aitoa vaniljaa
ripaus suolaa
makeutusainetta (laitoin 1/2 tl jauhemaista steviaa)

Laita ensimmäiseksi psylliumjauhe turpoamaan vesilasilliseen ja sekoittele välillä. Vatkaa huoneenlämpöiset munat kuohkeaksi vaahdoksi kulhossa.
Voit myös erotella keltuaiset ja valkuaiset.  Siinä tapauksessa vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi omassa kulhossaan.  Vatkaa sen jälkeen keltuaiset muiden aineiden kanssa vaahdoksi. Lopuksi yhdistä vaahdot varovasti käännellen, jotta valkuaisen kuohkeus ei katoa.

On tärkeää turvottaa psyllium ensin vedessä. Jos lisäät sen kuivana taikina sekaan, se imee taikinasta kaiken nesteen ja kuivattaa taikinan kovaksi kiveksi kulhon pohjalle.

Kun psyllium on turvonnut tasaiseksi massaksi, kaada se toiseen kulhoon ja lisää sinne pähkinävoi. Vatkaa ne myös kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita sitten molemmat vaahdot hyvin keskenään mutta älä jatka enää vatkaamista, ettei vaahto laske.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon varovasti nostellen. Lisää makeutusainetta tarvittaessa. Jos taikinasta tulee liian kiinteää, ohenna sitä kermalla. Kaavi sen jälkeen taikina vuokaan ja paista 200 asteessa kunnes se irtoaa reunoista (n. 15 min). Nosta vuoka jäähtymään ja kumoa se vasta täysin jäähtyneenä, jotta kakku ei hajoa.


Pähkinänmakuinen täyte


4 dl kuohukermaa (osan voi korvata rahkalla, jos ei halua niin rasvaista)
200 g maapähkinävoita
mausteeksi vaniljaa
makeutusainetta

Vatkaa ensin kerma vaahdoksi ja lisää sitten pähkinävoi. Sekoita. Mausta ja maista. Lisää makua jos siltä tuntuu.

Jos haluat kestävämpää vaahtoa, lisää siihen 6 liivatelehteä. Valmista liivate pakkauksen ohjeen mukaan ja lisää viimeiseksi hyvin sekoittaen. Liivateliuos tekee vaahdosta ensin nestemäistä, mutta laita astia jääkaappiin, jolloin liivate hyytyy nopeasti. Vatkaa seosta sähkövatkaimella 10-15 minuutin välein, jolloin liivateseos kuohkeutuu tasaisesti eikä siihen tule klimppejä. Vatkaa vielä täysin hyytynyt seos kuohkeaksi ja täytä kakku samaan vuokaan jossa paistoit sen. Anna jähmettyä yön yli jääkaapissa.

1 kommentti:

kte kirjoitti...

Kuulostaapa hyvältä :) Pitänee varmaan joskus kokeilla. Nyt vasta päädyin tänne uuteen blogiisi..

T. Vanhaa blogiasi seuraillut :)