sunnuntaina, tammikuuta 17, 2016

Mehukas sitruunakakku ilman jauhoja ja sokeria

Ystäväni nimesi tämän kakun oitis "huijauskakuksi"  koska siitä ei todellakaan uskoisi, ettei se sisällä vehnäjauhoja eikä tavallista sokeria.  On mehukas ja hyvänmakuinen.  Olen löytänyt ohjeen aikoinani jostain blogista, mutta en enää muista mistä.


120 g pehmeää voita
2,5 dl sokeria (minä käytin 1,5 dl Sukrin tomua ja steviaa,  jonka lisäsin viimeiseksi. Määrää en osaa sanoa, koska maistelin ja lisäilin pari kolme kertaa)
1 tl aitoa vaniljajauhetta (tai 1 vaniljatanko)
3 luomusitruunan kuori raastettuna (mielestäni voisi laittaa 4 ison tai 5 pienen sitruunan kuoret, jotta kakkuun tulee kunnon sitruunainen maku)
4 isoa munaa,  valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina
200 g mantelijauhetta (tai 5 dl)
250 g eli yksi purkki ricottajuustoa

Pese ja kuivaa sitruunat. Raasta kuoren keltainen osa.

Vaahdota valkuaiset. Lisää vaahdotuksen aikana puoli desiä sokeria teelusikallinen kerrallaan. Vaahdon on oltava kiiltävää ja jämäkkää.

Vaahdota eri kulhossa voi ja loput sokerista kuohkeaksi vaahdoksi.  Lisää keltuaiset yksi kerrallaan samalla vaahdottaen.  Lisää sitruunankuori ja vanilja.  Sen jälkeen sekoita sekaan mantelijauhe ja ricotta.

Yhdistä ensin kolmasosa valkuaisvaahdosta toiseen taikinaan. Kääntele sen jälkeen varovaisesti loput.

Kaada taikina halkaisijaltaan 20-24 sentin vuokaan. Ripota pinnalle mantelilastuja. Paista n. 40 min. 180 asteessa.  Anna jäähtyä vuoassaan.

Makeutusaineesta vielä sen verran, että tavallinen erytritoli eli Sukrin on kidemäistä  eivätkä kiteet sula taikinan joukossa samalla tavalla kuin kidesokerin eli valkoisen sokerin kiteet.  Sukrinin kiteet ovat valmiissa kakussa myös kidemuotoisina, jolloin ne selvästi rouskuvat hampaissa. Minun mielestäni se ei ole mukavaa, joten käytän aina leivonnassa tomumaista erytritolia,  jota tosin on hankala löytää,  sillä kaupoissa myytävät erytritolit ovat aina kidemuotoisia. Ostin hiilariton.fi -verkkokaupasta saksalaista erytritolia kilon paketeissa. Tuotteen kuvauksessa sanottiin sen olevan "tomu", mutta käytännössä se on vain vähän pienikiteisempää kuin tavallinen erytritoli. Kannattaa siis olla tarkkana, mistä ostaa ja mitä. Ainoa tähän mennessä löytämäni oikea "tomu" on Sukrin Tomu, joka on pakattu 400 gramman pieniin vaaleanpunaisiin pusseihin.

Ei kommentteja: